(тобто відсутній трансформатор, який не тільки змінював напругу на потрібний рівень а і відокремлював лінію живлення від внутрішніх схем) тому вкрай НЕОБХІДНО захищати введення до таких пристроїв згідно з:

- розділом 2.1. "Захист від перенапруги" ПУЕ 2017;

- ДСТУ CLC / TS 61643-22:2015 Пристрої захисту від імпульсних перенапруг низьковольтні. Частина 22. Пристрої захисту від імпульсних перенапруг, підключені до низьковольтних розподільчих систем. Принципи вибору та застосування;

- ДСТУ CLC / TS 61643-12:2015 Пристрої захисту від імпульсних перенапруг низьковольтні. Частина 12. Пристрої захисту від імпульсних перенапруг, підключені до низьковольтних розподільчих систем. Принципи вибору та застосування.

ПЗІП - це один із способів захисту від вторинних проявів блискавки або внутрішнього блискавкозахисту (ПЗІП - він же обмежувач перенапруг (ОПН), грозоразрядник, розрядник).

Але крім встановлення ПЗІП потрібно не забувати про зовнішню систему блискавкозахисту - громовідвід (громовідвід), токоотвод, заземлювач.

Наводимо приклади захисту від провідних виробників ПЗІП (пристрій захисту від імпульсних перенапруг):


Фахівці «Центр спеціальних робіт» виконають підбір ПЗІП, а також усі необхідні роботи по блискавкозахисту будівлі: проект системи блискавкозахисту, експертизу проекту (за потребою), монтаж установки системи блискавкозахисту, інспектування блискавкозахисту (за потребою).