Класифікація вогнегасників

Вибір типу і розрахунок необхідної кількості вогнегасників в приміщенні, що підлягає або на об'єкті необхідно виконувати в залежності від їх вогнегасної здатності, граничної площі, а також класу пожежі горючих речовин та матеріалів:

  • клас А - пожежі твердих речовин, в основному органічного походження, горіння яких супроводжується тлінням (деревина, текстиль, папір);
  • клас В - пожежі горючих рідин або плавких твердих речовин;
  • клас С - пожежі газів;
  • клас D - пожежі металів та їх сплавів;
  • клас (Е) - пожежі, пов'язані з горінням електроустановок.

Наведеними символами класів пожеж маркують вогнегасники.

Вогнегасники з маркуванням АВС не призначені для гасіння електропроводки, вогнегасники для класів пожеж ВСЕ не здатні згасити дерево або папір. Якщо можливі комбіновані осередки горіння, то перевагою при виборі вогнегасника віддається більш універсальному по області застосування з маркуванням АВСЕ.

Використання вогнегасників

У громадських і адміністративних приміщеннях на кожному поверсі повинно бути два і більше (в залежності від площі) вогнегасники з масою заряду речовини для гасіння пожежі не менше 5 кг. На підприємствах обов'язково повинен бути призначений відповідальний за пожежну безпеку, який і буде стежити за станом, розташуванням і графіком перевірки вогнегасників.

Вогнегасники можна розділити на ємності низького (до 2,5 МПа при температурі навколишнього середовища 20 °С) і високого тиску (понад 2,5 МПа при температурі навколишнього середовища 20 °С). Також вони поділяються на багаторазові (перезаряджуються) і одноразові (не перезаряджуються).

Вогнегасники повинні розміщуватися в доступних місцях, де можлива поява пожежі. Не потрібно забувати і про захист від сонячного випромінювання і нагрівальних приладів. Вогнегасники вешівают на висоті не більше 1,5 м від підлоги, щоб не заважав відкривати двері, було на ньому видно всі написи і при необхідності легко можна було використовувати його.

Кожен вогнегасник складається з корпусу для вогнегасної речовини та запірно-пускового пристрою. У вогнегасниках з кількістю вогнегасної речовини більше 5 кг передбачено гнучкий рукав. На деяких є манометр, за допомогою якого видно тиск в балоні.

Кількість і розташування вогнегасників.

Найпростіший розрахунок кількості вогнегасників: в громадських будівлях і спорудах на кожному поверсі повинні знаходитися не менше двох ручних вогнегасників з розрахунку: в приміщенні до 200 кв. м. – 2 вогнегасника об'ємом 5 л (ВП-5, ВВК-3,5), на кожні додаткові 100 кв. м. ще по одному.

Відстань від можливого осередку пожежі до місця розміщення вогнегасника не повинна перевищувати:

  • 20 м - для громадських будівель і споруд;
  • 30 м - для приміщень категорій А, Б и В;
  • 40 м - для приміщень категорій Г;
  • 70 м - для приміщень категорій Д.

Зверніться до професіоналів за порадою і вибором вогнегасника і придбайте для будинку, квартири, підприємства – і Ви зробите ще один невеликий крок на шляху до безпеки.

Джерело: Центр спеціальних робіт, м Одеса