Приготування до пожежі.

Тримайте вдома вогнегасник, порошковий або вуглекислотний (від 5 літрів), можна мобільний аерозольний (2-3 штуки).
Дії під час пожежі.

Пpі пожежі не відкривайте двері, вікна: свіже повітря підсилить пожежу. На початку гасіння пожежі виділення диму може збільшитися. При поширенні диму через сходові клітки найбільш задимленими виявляються, як правило, верхні поверхи.

Пpотівогаз захищає від диму, але не захищає від угаpного газу, якщо не пpименять спеціальний патрон.

У будівлях з коридорній плануванням вогонь поширюється по коридорах зі швидкістю до 5 метрів в хвилину.

При високій температурі пожежі зменшується міцність перекриттів, і вони можуть обвалитися. Обвал може трапитися і після пожежі, оскільки після зниження температури міцність перекриттів вже не відновлюється. Перекриття обрушаются також через скупчення на них води, якої заливався вогонь.

Пожежа у висотній будівлі.

Через 5 хвилин після початку пожежі вогонь через сходові клітки поширюється на всі поверхи вище місця пожежі.

Через 20 хвилин після початку пожежі вогонь може почати поширення на наступні поверхи - через вікна, вентиляційні канали тощо

При включенні пожежної сигналізації та внутрішньої системи оповіщення про пожежу всі ліфти (в будівлях з десятьма і більше поверхами) переходять в режим "Пожежна небезпека": кабіни опускаються на перший поверх без зупинки і там блокуються. Є небезпека того, що кабіни застрягнуть на одному з верхніх поверхів або між поверхами.

У багатосекційних житлових будинках є переходи з секції в секцію через балкони. З п'ятого поверху та вище балкони зв'язуються пожежними драбинами.
Найбільш небезпечні пожежі в верхніх поверхах: водяним насосів не вистачає потужності, пожежних сходах не дістає довжини.

Найкращий вихід для своевременноего оповіщення про пожежу передчасне звернутися до фахівців і встановити охоронно-пожежну сигналізацію з виводом на пульт охорони.

Джерело: Центр спеціальних робіт, м Одеса