Зовнішню систему блискавкозахисту проектують з метою перехоплення блискавки і відведення її в землю. Завдяки цьому мінімізується ризик потрапляння блискавки в саму конструкцію будівлі. Головне правило функціонування блискавкозахисту - правильна установка, при якій удар блискавки доводиться на спеціальні пристрої (струмовідводи).

Основні елементи системи блискавкозахисту - громовідвід (громовідвід), токоотвод, заземлювач. Струмовідвід забезпечує відведення струму блискавки від блискавкоприймача до заземлюючих пристроїв.

Заземлювач - металева конструкція, поглиблена в землю, що забезпечує розподіл струму блискавки в землю.

Один із способів захисту від вторинних проявів блискавки (внутрішнього блискавкозахисту) - це установка пристроїв захисту від перенапруг (ПЗІП - він же обмежувач перенапруг (ОПН), грозоразрядник, розрядник).

Пристрої захисту від імпульсних перенапруг (ПЗІП) встановлюються в місці введення ліній електропостачання, управління, зв'язку, телекомунікації та на кордоні зон захисту. УЗИП зменшує ймовірність руйнування обладнання, яке підлягає від дії струму блискавки.

Кращими місцями установки ПЗІП є межі зон 0/1 і зон 0/1/2, розташовані (умовно), відповідно, на вводі в будинок, на щитах розподілу і біля кінцевого споживача.

Тип УЗИП також залежить від споживаної потужності, виду струму, від рівня блискавкозахисту об'єкта, типу системи заземлення та кількості жив на вводі в будинок.

Фахівці «Центр спеціальних робіт» виконають усі етапи: проект системи блискавкозахисту, експертизу проекту (за потребою), монтаж установки системи блискавкозахисту, інспектування блискавкозахисту (за потребою).