Серед основних засобів пожежогасіння головну роль відіграють вогнегасники: порошкові вогнегасники та вуглекислотні вогнегасники. Встановлено такий факт, що при наявності вогнегасників в приміщеннях згідно з нормами пожежі персонал гасить пожежу в перші чотири хвилини після загоряння, задовго до прибуття пожежників.

Вибір типу і розрахунок необхідної кількості вогнегасників в приміщенні, яке потребує або на об'єкті слід проводити в залежності від їх вогнегасної здатності, граничної площі, а також класу пожежі горючих речовин та матеріалів (згідно наказу МВС України від 15.01.2018 року N25):

клас А - пожежі твердих речовин, в основному органічного походження, горіння яких супроводжується тлінням (деревина, текстиль, папір);

клас В - пожежі горючих рідин або плавких твердих речовин;

клас С - пожежі газів;

клас D - пожежі металів та їх сплавів;

клас (Е) - пожежі, пов'язані з горінням електроустановок.

У громадських і адміністративних приміщеннях на кожному поверсі повинно бути два і більше (в залежності від площі) вогнегасники з масою заряду речовини для гасіння пожежі не менше 5 кг. На підприємствах обов'язково повинен бути призначений відповідальний за пожежну безпеку, який і буде стежити за станом, розташуванням і графіком перевірки вогнегасників.

Вогнегасники можна розділити на ємності низького (до 2,5 МПа при температурі навколишнього середовища 20 °С, це порошкові вогнегасники) і високого тиску (понад 2,5 МПа при температурі навколишнього середовища 20 °С, це вуглекислотні вогнегасники)

Вогнегасники повинні розміщуватися в доступних місцях, де можлива поява пожежі. Не потрібно забувати і про захист від сонячного випромінювання і нагрівальних приладів. Вогнегасники вешівают на висоті не більше 1,5 м від підлоги, щоб не заважав відкривати двері, було на ньому видно всі написи і при необхідності легко можна було використовувати його.

Кожен вогнегасник складається з корпусу для вогнегасної речовини та запірно-пускового пристрою. У вогнегасниках з кількістю вогнегасної речовини більше 5 кг передбачено гнучкий рукав. На порошкових є манометр, за допомогою якого видно тиск в балоні.

Відстань від можливого осередку пожежі до місця розміщення вогнегасника не повинна перевищувати: 20 м - для громадських будівель і споруд, 30 м - для приміщень категорій А, Б і В, 40 м - для приміщень категорії Г, 70 м - для приміщень категорії Д.

Зверніться до професіоналів за порадою і вибором вогнегасника і придбайте для будинку, квартири, підприємства - і Ви зробите ще один невеликий крок на шляху до безпеки.

Замовте вогнегасники в компраніі "Центр сециального робіт".

Джерело: Центр спеціальних робіт, м Одеса