Кожне підприємство, яке піклується про здоров'я та життя своїх співробітників, а також збереження свого майна, встановлює пожежну та охоронну сигналізацію. Встановлення цих систем говорить в першу чергу про те, що компанія дорожить своєю репутацією і вважається відповідальним підприємством, яке дотримує всі правила безпеки.

Пожежна сигналізація – це базовий елемент системи безпеки будь-якого підприємства. Системи пожежної сигналізації постійно вдосконалюються, винаходяться нові способи виявлення пожежі, знижується відсоток помилкових тривог.

На кожному підприємстві, в кожному офісі необхідно мати таку систему. Це продиктовано як бажанням власника убезпечити своє майно, життя і здоров'я співробітників, так і державними стандартами та нормативними актами МНС (МВС). В цілому пожежна сигналізація призначена для виявлення пожежі на початковій стадії загоряння за його первинними ознаками: задимлення, зростання температури, появи відкритого полум'я і передачі сигналу тривоги на пульт охорони.

У разі виявлення займання пожежна сигналізація:

- включає системи оповіщення та управління евакуацією людей при пожежі;

- відключає системи припливної вентиляції та кондиціонування, технологічне обладнання;

- включає установки пожежогасіння, димовидалення і інші протипожежні системи;

- відключає системи контролю доступу, направляє ліфти на перший поверх.

Охоронна сигналізація — це автоматизоване устаткування, призначене для охорони людей та їх майна від злочинних посягань третіх осіб у будинках і приміщеннях.

Говорячи про охоронну сигналізацію, мається на увазі надійна система охорони приміщень, що об'єднує всілякі датчики (розбиття скла, відкриття дверей, руху, тощо), негайно реагують на спроби проникнення або інші тривожні події.

Сучасну охоронну сигналізацію можна розділити на такі основні типи:

- Автономна сигналізація, основне завдання якої включити звукову сирену і яскраві світлові спалахи;

- Сигналізація з дозвоном на мобільний телефон, що дозволяє відправляти повідомлення про спробу проникнення в приміщення;

- Пультова охоронна сигналізація з виїздом тривожної групи на охоронюваний об'єкт.